Bruce Chatwin

Bruce Chatwin

Bruce Chatwin 1940-ben született az angliai Sheffieldben. A Marlborough School elvégzése után a Sotheby’snél helyezkedett el portásként. Nyolc évvel később – miután ő lett a cég legfiatalabb igazgatója – kilépett, hogy igazi szenvedélyének, az utazásnak élhessen. 1972 és 1975 között a Sunday Timesnak dolgozott. Csakhamar ezt is otthagyta – távozásáról táviratban értesítette a szerkesztőséget: „Hat hónapra Patagóniába mentem, stop.” Ez az út ihlette élete első könyvét, az In Patagoniát (Patagóniában), amely amellett, hogy neves díjakat – Hawthornden, E. M. Forster – hozott a konyhára, írói karrierjét is elindította. Két művét meg is filmesítették: az egyik a The Viceroy of Ouidah (Az ouidahi alkirály), amelyet Cobra Verde címmel vittek vászonra Werner Herzog rendezésében; a másik pedig az On the Black Hill (A fekete hegyen), melyet a Brit Filmintézet dolgozott fel. Megjelenését követően az Álomösvény rögtön a Sunday Times bestsellerlistájának első helyén landolt, és további kilenc hónapon át az első tízben maradt. Utz (Utz) című regényét 1998-ban Booker-díjra jelölték.

Chatwin 1989-ben hunyt el.

Az On the Black Hill című alkotásával elnyerte Anglia egyik legrégebbi és legnevesebb díját, a James Tait Black Memorial Prize-t, melyet olyan írók kaptak meg korábban, mint D. H. Lawrence, Aldous Huxley, William Golding, Iris Murdoch vagy Muriel Spark.

Chatwin előszeretettel használta az úgynevezett Moleskine jegyzetfüzeteket. Utazásai során mindig ilyenekbe írta fel élményeit, gondolatait, tapasztalatait, ezzel pedig igen sokat tett azért, hogy a Moleskine világszerte divatba jöjjön.